top of page
  • Покоління Ї

Історія конструкторів UGEARS: як українські 3D пазли підкорювали світ


Автор: Вікторія Андрєєва




Українські механічні дерев’яні конструктори – уявляєте яке це диво? Шкатулка, автівка, залізниця чи навіть ціла фабрика роботів! Ідея виникла у буремні для України часи – наприкінці 2014. Геннадій Шестак інвестував у стартап-проект з 3D- пазлами. Перші моделі робили власноруч та продавали на виставці в Одесі. А зараз компанія Ugears має контракт з корпорацією Walt Disney. Про те, як започаткував та розвивав бізнес розповідає Геннадій Шестак, власник компанії.


Ugears = Українські триби

В травні 2014 року під час конференції, організованої Startup UA, Денис Охрименко презентував свій виріб. Мене зацікавила ця ідея і я виступив інвестором, - розповідає Геннадій Шестак, керівник проекту. – На початках між собою називали проект Ugears. В основі - Gear (тобто шестерня). Це один з головних елементів наших конструкторів. Ukrainian Gears - нехитра розшифровка, але в ній багато вкладено.

До того, як відкрити власну справу, я працював в міжнародних компаніях і вивчав організацію та ведення бізнесу. Але кожне підприємництво має індивідуальні особливості. Наприкінці 90-х я створював взуттєву компанію, але не все зміг передбачити. Зараз маю достатньо досвіду і не роблю минулих помилок. Про українські дерев’яні конструктори знають далеко за межами України – більше ніж у вісімдесятьох країнах світу! Але ми не зупиняємося на досягнутому та продовжуємо розвивати бізнес та шукаємо нових міжнародних партнерів. В команді працює понад 200 осіб, а починали втрьох.

Наш стартовий капітал складав $120 тис. Потім збирали гроші на Kickstarter. Тоді зібрали в 20 разів більше, ніж ми просили. Проект самоокупитися за два роки, але зароблені гроші ми реінвестували в бізнес для його розвитку. Першу зарплату директор отримав через півтора роки роботи.


Локомотив демонструє будову парового двигуна


Все почалося з механічної Шкатулки та Трактора

Наші перші моделі – Механічна шкатулка і Трактор. Їхнє виробництво запустили у 2014 році. Це був переломний момент для нашої країни. Тоді до України та українського продукту ставилися обачністю. Нашою мето було пробити цю стіну недовіри та довести, що ми можемо виготовляти якісний і цікавий продукт.

Технологія виготовлення пазлів унікальна: деталі вирізають за допомогою лазерного станка з березових дощок, а гумки потрібної товщини та розміру закуповуємо в певних компаній. Для збирання моделі не потрібно ні клею, ні штучного кріплення, ні інструментів.

Нині конструктори відрізняються різноманітністю механіки, виду і дизайну. Зараз їх є тридцять дев’ять та ще три в розробці. Крім того, ми запустили нову лінійку – девайси для настільних ігор. Це нова ніша, яку Ugears планує зайняти.

Розробка нових моделей може відбуватися двома шляхами. Або її придумує дизайнер: робить тестовий варіант, представляє, а тоді через голосування вирішуємо залишати її чи ні. Або ж другий варіант: є список побажань від наших клієнтів, де вони описують який саме конструктор вони хотіли б зібрати, інколи ілюструють свої побажання. Також виробляють пробну версію, яку виносять на обговорення та голосування. Затверджену модель збирають кілька людей незалежно один від одного. Це можуть бути наші співробітники з різних відділів та фокус група.


Швидкий ріст та китайські підробки

Ціни на продукцію в Україні та за кордоном значно відрізняються. Тут – дешевше, бо різний рівень оплати праці. Але все одно, конструктори мають попит серед населення і приносять багато радості нашим клієнтам. Китай намагається фальсікувати наш продукт. І це є проблема, яку ми постійно відслідковуємо та боремося з цим, витрачаємо на це чималі гроші. Підробки будуть завжди. Але 3D-конструктори Ugears мають патенти на деталі, що дає змогу відновлювати справедливість.

Звичайно, завжди треба бути готовим до різних форс-мажорів і швидко їх вирішувати. Але я не кажу про кризи – їх у нас не було. Лише приємні несподіванки: був дуже швидкий та динамічний зріст, а ми не були до нього готові.

Зараз компанія Ugears має контракт зі світовим гігантом індустрії розваг Walt Disney. Продукція відтепер буде представлена у понад 700 фірмових магазинах по всьому світу. У вересні був аудит, який ми пройшли без зауважень. Це було ще одним підтвердженням, що в наш продукт якісний, а команда робить роботу на високому рівні.



bottom of page