top of page
  • Покоління Ї

"Росія не може бути імперією без України", – американський експерт Глен Говард

Автор: Міла Лугова


Яку стратегію потрібно обрати у морському протистоянні з Росією та на що звернути особливу увагу?

Глен Говард ,президент The Jamestown Foundation, вперше поділився власним аналізом з українською громадою Чикаго щодо кризи в Азовському та Чорному морях. Відбулось це на святкуванні сторіччя Дня Соборності, яке організував Український Конгресовий Комітет Америки (відділення Іллінойс). Глен Говард погодився відповісти на декілька питань спеціально для читачів «Покоління Ї».


The Jamestown Foundation аналітична організація, дослідженнями якої щодо Китаю, Росії, Євразії та глобального тероризму користуються урядовці багатьох країн.

Глен Говард Фото: Ірина Яцишин

Чи могли б ви дати поради Україні як захистити себе в Азовському та Чорному морях?

У першу чергу Україна має розбудовувати флот. Але не для того, щоб перемогти Росію, а для того, щоб змогти протистояти її флоту. Починати треба було з Азовського моря: якщо з Маріуполя неможливо буде експортувати сталь, то економіка Донбасу впаде. Оскільки залізниця не здатна забезпечити потреби експорту, то українці змушені відправляти сталь через Керченську протоку, яку росіяни блокують.

Дотепер Україна була надто сфокусована на Донбасі, але якщо вона хоче повернути Крим — мусить відновити власний флот. Тим паче, має сильну традицію козаків з їхніми «Чайками». Україні потрібні невеликі маневрені кораблі.

Нажаль, того, що в нас є сьогодніне достатньо.

Так, абсолютно. Український флот зараз на «голодному пайку», оскільки новітнє озброєння та фінансування йде в першу чергу сухопутним військам.

Україна має труднощі з формуванням глобальної стратегії — вона була занадто сфокусована на Донбасі й розбудові сильної армії, а про флот дещо забула. Росія ж тим часом не сидить склавши руки, а планує наперед — рухає декілька фігур на шаховій дошці одночасно. США та інші союзники активно допомагають Україні, та існує ряд стратегічних проблем для США пов’язаних з Конвенцією Монтре, яка не дає можливість американським кораблям знаходитися в Чорному морі більше ніж 21 день безперервно. Тож наші кораблі мусять весь час проводити ротацію.


Ви запитували мене про Азовське море і можу сказати, що ви вже майже спізнились. Так само, як ви спізнились з Кримом.

Найгостріше зараз — питання захисту Одеси. Американці прислухаються і наші військові хочуть допомогти, але мають багато сумнівів і не знають, що конкретно робити. Отже, хтось має направляти їх у цій справі. Сьогодні Президент України Петро Порошенко розуміє важливість флоту і це тішить. Я критикував Порошенко, але зараз мушу віддати йому належне — він усвідомив важливість захисту морських кордонів. Останні події біля Керченської протоки остаточно переконали його у важливості сильного флоту. Перевагою для України є те, що українські військові добре розуміють росіян, і це потрібно використовувати під час розробки ефективної стратегії.

Окупувавши Крим, Росія перетворила його на воєнний майданчик і тим самим збільшила власний вплив у Середземномор’ї. Тож небезпека для України може йти не тільки з окупованих територій Донбасу, але й з Криму.

Росіяни намагались збудувати залізничний міст через Керченську протоку, але він зруйнувався. Земля в тому районі вулканічна — там неможливо збудувати довговічні бетонні споруди. Першим, хто намагався збудувати міст через Керченську протоку, був Адольф Гітлер — у 1943 році, так він хотів просунутись на Північний Кавказ. Але його спроба також провалилася.




25 листопада 2018 року Президент дав наказ трьом україським кораблям перевірити свободу навігації через Керченську протоку тому, що росіяни продовжували нарощувати військову присутність в Чорному морі. Вони використовують Волго-Донський канал, щоб переправляти флот з Каспійського моря у Чорне (це єдиний спосіб збільшити військову присутність в обхід Туреччини — авт.).

Атака на українські кораблі сталася в міжнародних водах. Українці попереджали про намір пройти через Керченську протоку до того, як вийшли з Одеси. Вони були на постійному радіозв’язку протягом всього шляху. Тож Україна діяла згідно міжнародних законів. Що сталося далі? Росіяни змушували українські кораблі маневрувати, не даючи дозволу на прохід — вони знали, що в українців закінчується пальне, й стримували їх, допоки не відбулося зіткнення з російським буксиром. Росіяни стріляли по одному з кораблів (малий броньований артилерійський катер «Бердянськ» проекту 58155 «Гюрза-М») та поранили трьох українських моряків. Повторюсь, Україна діяла виключно в межах міжнародного законодавства.




На вашу думку, для чого це все Росії? Адже це перша неприхована атака під російськими прапорами.

У Чорному морі є шматок скелі — острів Зміїний. На цьому острові знаходиться близько 200 українських військових, а одразу над ним — Одеса. Якщо Росія захопить цей острів, вона тим самим задекларує ексклюзивну економічну зону, укріпить острів і зможе блокувати судноплавні шляхи до Одеси. Саме так росіяни зробили в Керченські протоці.

Справа в тому, що 25% ВВП України залежить від того, що виходить з Одеських портів. Це надзвичайно важливий фактор для української економіки. Якщо Україна не матиме можливості експортувати товари і через Керченську протоку, і з Одеського порту, то самі розумієте, що станеться (Україна втратить вільний вихід до моря – авт.). Також острів Зміїний є стратегічно важливим для дельти ріки Дунай і, як наслідок, для Румунії, яка є членом НАТО.

До того ж, Росія не може бути імперією без України.





Як щодо відповіді зі сторони США?

Відповідь зі сторони США, на жаль, є обмеженою декількома факторами. Конвенція Монтре ще від 1936 року забороняє нечорноморським країнам знаходитись в Чорному морі більше ніж 21 день поспіль. Тому США змушені постійно здійснювати ротацію своїх кораблів. Також існує обмеження на прохід через Турецькі протоки для авіаносців.

З іншого боку, дії США в Сирії погіршують ставлення Туреччини до присутності військово-морських сил США в Чорному морі. Якщо Україна хоче більшої допомоги, мусить проводити переговори з Туреччиною щодо змін Конвенції Монтре.

6 січня 2019 року США відправили в Чорне море великий десантний корабель USS Fort McHenry (класу Whidbey Island), який здатний нести гелікоптери та амуніцію для більш ніж 500 військових. Важливо, що Росія не знає, що саме в середині цього корабля. Цей корабель відправлений завдяки нашим оперативним діям у відповідь на ситуацію в Керченській протоці.

The Jamestown Foundation організувала зустрічі командування військово-морських сил України та представників Пентагону для максимально швидкої реакції США на кризу в Керченській протоці. США підготували шість кораблів для передачі Українському флоту — зараз вони знаходяться в Балтиморській затоці. Також є швидкісні човни, які можуть бути транспортовані військовими літаками за одну ніч при потребі та при відповідних домовленостях.


bottom of page